Äktenskapsförord

En populär reglering i svenska aktieägaravtal är att försöka tvinga aktieägarna som är gifta eller ska gifta sig att skaffa sig äktenskapsförord. Genom äktenskapsförord kan man hindra att sin man eller fru vid skilsmässa har rätt till halva värdet alternativt tillskiftas aktier om aktieägaren inte har råd att ”köpa ut” sin man eller fru. Fördelarna är att man på så sätt får kontroll över att aktierna inte byter ägare hur som helst och att aktieägare vid skilsmässa inte behöver köpa ut sin man eller fru. Problemet med denna typ av bestämmelse är att den inte är så lätt att genomföra i verkliga livet. Är en delägare till exempel redan gift så kommer kanske dennes man eller fru inte vara så intresserad av att skriva på ett äktenskapsförord. Många gånger uppoffrar även aktieägarens man eller fru sin egen karriär för att företagaren i familjen ska kunna förverkliga sin dröm, varför det kanske också är fullt rimligt att den får en del av kakan vid en separation.

Vill du ha en skriftlig bedömning på ditt ärende?

Se alla mallar

Kontakta oss