En särskild visstidsanställning begränsas enbart av att en arbetsgivare inte får ha någon anställd i en särskild visstidsanställning under en tidsperiod som överstiger ett års heltidsarbete under en period på fem år, eller under en period då arbetstagaren har haft tidsbegränsade anställningar hos arbetsgivaren i form av särskild visstidsanställning, vikariat eller säsongsarbete och anställningarna följt på varandra. Om denna tid överskrids så omvandlas visstidsanställning per automatik till en tillsvidareanställning. Arbetsgivarens behov av arbetskraft behöver i sig inte vara begränsat till någon viss tid för att allmän visstidsanställning ska få användas.
Anställningsformer som exempelvis timanställningar och behovsanställningar ses i regel båda två som särskild visstidsanställning.
LAS 5 §, i vilken allmän visstidsanställning regleras, är dock en så kallad semidispositiv lag vilket innebär att det finns utrymme för att avtala om annat än det som står i lagen. I arbetsrättsliga sammanhang så innebär detta att lagens bestämmelser kringgås i ett kollektivavtal. Detta innebär i sin tur att det finns andra former av visstidsanställningar än de tre som regleras i LAS 5 § (allmän visstidsanställning, vikariat och säsongsarbete). Till dessa hör exempelvis projektanställning, tidigare nämnda timanställning och den så kallade tillfällig anställning för arbetsanhopning.