Avslutande av provanställning

Varsågod att ladda ner vårt paket. Det är helt kostnadsfritt att ladda ner och använda. Vill ni att vi ska ta hand om någon del av processen eller hela processen ring 08-33 44 25 eller maila oss på info@klarsprak.nu.

Guide

Avslutande av provanställning

Är den anställde fortfarande provanställd så behöver du inte ange några skäl för att avsluta anställningen. Det enda du måste tänka på är att:

  1. Ge ett skriftligt besked om att provanställningen upphör (mall för Avslutande av provanställning finner du här) gärna med ett vittne närvarande. Det är också bra om den anställde skriver under att hen mottagit beskedet om att provanställningen upphör. 
  2. Ge beskedet senast 14 dagar innan provanställningen ska avslutas. Om besked ges senare kan arbetsgivaren bli skadeståndsskyldig.
  3. Är den anställde fackligt ansluten så ska facket underrättas samtidigt som besked lämnas till den anställde om att provanställningen upphör. Lämnas inget besked till facket så kan arbetsgivaren bli skadeståndsskyldig. 
  4. Om den anställde vill veta vilka skäl som låg bakom att provanställningen upphörde så går det bra att lämna dem, men det är ingen skyldighet. Skälen får inte vara diskriminerande eller strida mot god sed på arbetsmarknaden eftersom arbetsgivaren då kan bli skadeståndsskyldig.

Fördjupningar

Provanställning

Vill du ha en skriftlig bedömning på ditt ärende?

Se alla mallar

Kontakta oss